Iako zvuči kontradiktorno, vrlo je logično. Da, učestale redukcijski ekstremne dijete s vremenom mogu uzrokovati pojačano debljanje i sve teže skidanje viška kilograma.

Svatko od nas ima svoju individualnu stopu bazalnog metabolizma koja ovisi o više faktora (dob, spol, tjelesna masa, tjelesna visina, sastav tijela, hormoni……..). Na slici niže, za primjer uzeto je 1300 kcal kao stopa bazalnog metabolizma XY osobe.

Ekstremne dijete na kojima se unos energije smanjuje drastično ispod osnovnih bazalnih potreba osobe, tjera organizam da smanji stopu bazalnog metabolizma zbog čega je s vremenom potrebno sve manje i manje energije za održavanje istog. Na slici niže za primjer je uzeto 800 kcal koliko najčešće imaju ekstremne dijete na dan.

Završetkom dijete i povratkom na stari režim prehrane (na slici to je otprilike 200kcal koliko se putem hrane unosilo i prije dijete putem svakodnevne prehrane) naš metabolizam ima smanjenu stopu potrošnje zbog čega sada isti unos energije vidi kao veći višak nego prije dijete zbog čega ubrzo vraćamo izgubljene kilograme, a najčešće i više od onoga što smo izgubili.

Nadalje, ekstremnim smanjenjem energije i uz neadekvatan unos proteina odlazi i mišićna masa, a ne samo masno tkivo. Mišićno je tkivo aktivno tkivo koje utječe na potrošnju kalorija stoga što je manje mišića to su manje naše bazalne potrebe – što znači da nam opet treba sve manje kalorija odnosno da se za isti unos brže i lakše debljamo.

Osim navedenog, izgladnjivanje povećava želju za određenom hranom zbog čega se po završetku dijete često osobe prejedaju namirnicama koje su bile zabranjene i samim time posljedično unose više energije.

Razloga ima još jako puno…..