Helicobacter pylori je spiralna bakterija čije je prirodno prebivalište sluznica želuca čovjeka. Infekcija bakterijom H. pylori jedna je od najčešćih infekcija u ljudi i smatra se da živi u sluznici želuca oko polovice svjetskog stanovništva. Način širenja infekcije još nije u potpunosti razjašnjen, ali se smatra da je najvjerojatniji put prijenosa od zaraženog do zdravog čovjeka oro-oralno ili gastro-oralno. Kako bi uopće došlo do same infekcije, H. pylori mora kolonizirati sluznicu želuca, a to joj omogućavaju njeni čimbenici virulencije.

Prvi puta je izolirana 1983. godine i od tadašnjih spoznaja se sve više istražuje njezin utjecaj na sluznicu želuca i razvoj gastritisa. Daljnjim istraživanjima se povezala s razvojem kroničnog gastritisa, želučanog karcinoma, želučanog i duodenalnog ulkusa i MALT-limfoma. Postalo je jasno da je popriličan izazov kontrolirati i liječiti bolesti koje ona uzrokuje jer se simptomi bolesti u 70-80% populacije uopće ne očituju, a i nimalo zanemariva je njena rezistencija na antibiotike koji se koriste za njenu eradikciju pa su napori istraživača usmjereni ka traženju novih pristupa liječenju.

U liječenju infekcije važno je primijeniti odgovarajuću medikamentnu terapiju koju će upotpuniti pravilan dijetetski program jer je pridržavanje pravilne prehrane od velikog značaja za liječenje i ublažavanje simptoma. Dijetetski režim koji se provodi je često individualan, ali postoje neka načelna pravila kojih bi se bolesnici trebali pridržavati.

Preporuke ukoliko je prisutan akutni gastritis:

  • izbjegavati jako masnu i začinjenu hranu (papar, ljuta paprika, žestoka pića)
  • pripaziti na mikrobiološku ispravnost namirnica (primjenom protusekretorne terapije – antacidi, blokatori protonske pumpe) smanjuje se želučana kiselina, a time i obrana od patogenih mikroorganizama
  • u tijeku akutnih simptoma (bol, težina u želucu, mučnina) izbjegavati unos bilo kakve hrane ili pića kako ne bi došlo do još veće iritacije želuca
  • tek nakon nekoliko sati, kada se bolovi smire, preporuča se konzumiranje blagog ohlađenog čaja (od kamilice ili metvice) i to u malim količinama
  • drugi ili treći dan, ovisno o simptomima i stanju bolesnika, uz čajeve se uvode i lagane nemasne mesne i slabo posoljene juhe s rižom ili krupicom, dvopek i slabo zaslađeni domaći voćni sokovi
  • tek kada se bolovi smire može se konzumirati obrano mlijeko, meso bijele peradi i kuhano jaje

 

Važno je naglasiti da je prelazak na uobičajenu prehranu individualan te da ovisi o stupnju bolesti, simptomima i bolesnikovom općem zdravstvenom stanju.

Dijeta za kronični gastritis je individualna, ali ipak glavna preporuka je da se izbjegava sva hrana koja iritira sluznicu želuca – npr. alkoholna pića, začini (papar, paprika), crna kava, jaki čajevi, gazirana pića, čokolada, loše tempirana jela (prehladna ili prevruća te namirnice bogate prehrambenim vlaknima, masna i žilava mesa i sve dimljene i konzervirane namirnice.

Preporuka je da se hrana priprema kuhanjem i pirjanjem, a nikako pečenjem i prženjem. Hranu treba dobro sažvakati i usitniti kako se nebi usporavala probava i tako došlo do povećane produkcije kiseline u već iziritiranoj sluznici želuca. Ne smije se prejedati i treba jesti manje porcije obroka kako se ne bi opterećivala probava. Nakon obroka je poželjno biti ili u sjedećem položaju ili lagano prošetati, a nikako leći jer može doći do vraćanja želučanog sadržaja i pojačanog lučenja kiseline.

Dijagnoza se postavlja pomoću ureja izdisajnog testa i njezinom aktivnosti u razgradnji ureje. Test je jednostavan i pouzdan, a provodi se iz uzoraka izdahnutog zraka prije i nakon uzimanja otopine 13C-ureje. Sumnjate li na infekciju obavite ureja izdisajni test za dokazivanje prisutnosti H.pylori – test je jednako osjetljiv i specifičan kao i invazivne metode vezane uz endoskopski pregled, ali sa značajno manje neugodnosti za bolesnika.

U poliklinici LabPlus prethodna najava i rezervacija termina nije potrebna, no za točan ishod analitičkog postupka neophodno je pridržavati se uputa, a točne upute za pripremu prije testiranja saznajte na stranicama poliklinike.