Vrlo često se ljudi susreću s probavnim tegobama poput nadutosti, grčeva, čestih plinova, zatvora ili proljeva. Najčešće se ovi simptomi povezuju s crijevnim bolestima poput sindroma iritabilnog crijeva i  upalnim bolestima crijeva, međutim nerijetko se i u pozadini tih bolesti krije upravo SIBO.

SIBO (Small intestinal bacterial overgrowth) je sindrom bakterijskog prerastanja u tanko crijevo. Naime, u normalnim uvjetima količina bakterija uvelike je dominantnija u debelom nego u tankom crijevu i vrste bakterija koje nastanjuju gastrointestinalni trakt razlikuju se u pojedinim dijelovima crijeva. Međutim, uslijed raznih poremećaja u organizmu, može doći do pretjeranje kolonizacije bakterija u tankom crijevu, što dovodi do prethodno navedenih simptoma.

Nerijetko simptomi nisu vezani samo uz probavne tegobe, već se mogu javiti i kronični umor, akne i rozacea, intolerancije na određenu hranu pa i nenamjerno mršavljenje.

Većina hranjivih tvari iz hrane apsorbira se upravo u tankom crijevu, te uslijed prevelikog broja bakterija na njegovoj sluznici apsorpcija je uvelike smanjena ili onemogućena. Posljedično, javljaju se brojni nutritivni deficiti koji mogu dovesti do razvoja drugih bolesti.

ZBOG ČEGA MOŽE DOĆI DO PREKOMJERNOG BROJA BAKTERIJA U TANKOM CRIJEVU?

Postoji nekoliko dosad poznatih uzroka nastanka SIBO-a, a najčešći su:

SMANJENA KOLIČINA ŽELUČANE KISELINE- osobe koje kontinuirano koriste inhibitore protonskih pumpi odnosno lijekove za smanjenje razine kiseline u želucu povećavaju rizik od nastanka SIBO-a. Također tome mogu pridonijeti i drugi faktori poput kroničnog stresa, pretjerana konzumacija kave ili alkohola

ČESTA PRIMJENA ANTIBIOTIKA- Poznato je da antibiotici uslijed svog djelovanja mogu uništiti i dobre bakterije u našim crijevima, stoga narušavaju ukupnu crijevnu mikrofloru.

POREMEĆAJ PERISTALTIKE CRIJEVA- strukturalni problemi u tankom crijevu uzrokuju predugo zadržavanje otpadnih produkata hrane i sporiji prolazak prema debelom crijevu. Posljedično, bakterijama je ta hrana dostupna za daljnje razmnožavanje zbog čega se stvara neravnoteža.

SMANJEN RAD PROBAVNIH ENZIMA- uslijed određenih stanja i bolesti poput celijakije gdje je narušen crijevni epitel, dolazi do smanjene količine probavnih enzima i žući, što također pogoduje rastu bakterija u tankom crijevu.

Osim navedenih uzroka, na razvoj SIBO-a mogu utjecati i operativni zahvati na gastrointestinalnom traktu, stres, te brojna druga stanja poput dijabetesa, celijakije, pankreatitisa, itd.

KOJA JE ULOGA PREHRANE U LIJEČENJU SIBO-A?

Liječenje SIBO-a je kompleksan proces koji uključuje nekoliko intervencija. Nakon pozitivnog nalaza SIBO izdisajnog testa potrebno je u terapiju uključiti primjenu antibiotika koji će smanjiti koncentraciju patogenih bakterija u tankom crijevu. 

Osim primjene lijekova, prehrana također ima važnu ulogu u tretiranju ovog poremećaja.

Ovisno o rezultatu SIBO izdisajnog testa, odnosno o koncentracijama prisutnih plinova (vodik, metan, sumporovodik) te prisutnim simptomima provode se različiti prehrambeni režimi. Međutim, kao dio intervencije najčešće se koristi tzv. low FODMAP dijeta.

FODMAP dijeta podrazumijeva izbacivanje hrane bogate šećerom i vlaknima (fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli). To je hrana koju naša crijeva ne mogu lako apsorbirati, stoga ona dužim zadržavanjem u tankom crijevu služi kao hrana bakterijama.

Ukoliko smanjimo ili izbjegavamo konzumaciju ovih vrsta ugljikohidrata, onemogućavamo bakterijama njihov daljnji nepoželjni rast.

Koja je to hrana koja služi kao gorivo nepoželjnim bakterijama? U skupinu FODMAP namirnica spadaju voće (jabuke, mango, kruške,trešnje, šljive,…), mlijeko i mliječni proizvodi, povrće (šparoge, brokula, kupus, cvjetača, luk,…), med, mahunarke, pšenica i drugi.

Obzirom da je navedeni režim prehrane vrlo restriktivan, nije preporučljiva njegova dugoročna primjena iz razloga što se uslijed smanjenog broja konzumiranih namirnica mogu javiti brojni nutritivni deficiti. 

Nakon što dođe do poboljšanja stanja i smanjenja simptoma SIBO-a, nije poželjno vratiti se odmah starim navikama. Nakon provedene terapije, potrebno je uvesti tvari koje će održati stanje pod kontrolom obzirom da se vrlo često simptomi SIBO-a mogu vratiti. Najčešće se u tu svrhu koriste prokinetici, tvari koje pomažu održavati aktivnu peristaltiku crijeva, npr.đumbir. 

Upravo zbog kompleksnosti i velike prehrambene restiktivnosti, poželjno je savjetovati se sa stručnjakom koji će vas uputiti u cijeli proces liječenja, te osim prehrane preporučiti i potrebnu suplementaciju.